Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Sposób użycia:
Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Składniki:
100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1864 kJ / 452 kcal
Tłuszcz, w tym: 33g
- kwasy tłuszczowe nasycone 3,3g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,2g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 27g
w tym kwasy Omega 3 18mg (3000%*)
Węglowodany, w tym: 0,5g
- cukry <0,1g
Błonnik 33 g
Białko 23g (46%*)
Sól 0,13 g
Wapń 543mg 68%
Żelazo 7,7mg 55%
Magnez 337mg 90%
Cynk 6,1mg 61%
Kwas foliowy 49ug 24%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent/ podmiot odpowiedzialny:
Intenson S.A.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
kontakt@intenson.pl
Masa netto:
250g
|
|
Copyright © 2019 Firma Relax. Wszelkie prawa zastrzeżone. System działa na platformie B2B Solex